Digiloikka kotisivuille - tarjolla etätoimintaa ja kevennyksiä. Uusimaa lehti 20.5.2020.

20.5.2020

Uusimaa lehti 20.5.2020

PAIKALLISET 19.5.2020 20:40

Digiloikka kotisivuille – koronarajoitukset ovat iso haaste senioriyhdistyksille

Eläkeläisyhdistykset ovat joutuneet koronarajoitusten vuoksi luopumaan jäsenistön suosituista tapaamisista. Kuva Porvoon kansallisten senioreiden kokouksesta Omenamäen palvelukeskuksesta. PORVOON KANSALLISET SENIORIT RY.


Samu Karvala

  

Koronaviruspandemiasta johtuvat rajoitukset ovat ajaneet eläkeläisyhdistykset ahtaalle. Yli 70-vuotiaille suositellut karanteenimaiset olosuhteet ovat tuoneet senioreille omaa aikaa liiaksikin ja poistanut fyysiset kontaktit, arjen arvokkaimmat kohokohdat.

Porvoon kansalliset seniorit ry. on muiden tavoin joutunut perumaan kaikki jäsentapaamiset, kerhot ja retket. Yhdistyksen vuosi oli alkanut hyvin, jäsenmäärä kasvoi 320:stä 334:ään, mutta normaali kevät katkesi jäsentiedotteeseen 13.3.2020.

KANSALLISTEN SENIORIEN puheenjohtaja Risto Anttonen kertoo, että kuluneen kahden kuukauden aikana hän on pyrkinyt ylläpitämään positiivista mieltä ja lähettänyt kuusi kannustavaa jäsentiedotetta. Yhdistyksen jäsenistä sähköposti oli jo ennestään 85 %:lla ja määrän toivotaan tässä tilanteessa kasvavan.

– Ryhdyin julkaisemaan yhdistyksen kotisivuilla päivän kevennyksen, joita on kertynyt yli 30 ja yhä jatkuu. Siinä on ilon lisäksi taka-ajatus totuttaa jäsenemme kotisivuihin. Suurin osa heistä ei ole aiemmin seurannut kotisivuja, Anttonen toteaa.

Yhdistyksen realistinen tavoite kevään digiloikaksi onkin saada sähköpostiväki vierailemaan kotisivuilla (www.porvoo.senioriyhdistys.fi).

OSA JÄSENISTÄ on opetellut whatsapp- ja skype-puhelut, osallistunut webinaariin ja jotkut jopa Teams’iin ja Zoom-tilaisuuksiin.

Ei jaeta ihmisiä eri luokkiin, vaan autetaan kaikkia tarpeen mukaan.

– Aktiivisimmat ovat löytäneet etätapahtumat ja myös kansalaisopiston digiopetus jatkui etänä. Jumppalinkkien ohella olemme jakaneet muistikerhomme aivojumppaa ja mahdollistaneet kirjavälityksen. Etäaskeleena teimme myös tämän kevään puheenjohtajan videotervehdyksen, mutta toivottavasti syksy käynnistyy normaalisti, Anttonen pohtii.

JÄSENISTÖN KESKI-IKÄ on 74 vuotta ja joka toinen heistä on yksineläjä.

– Avasimme heti oman auttavan puhelimen, jossa kaksi alan ammattilaista vastaa askarruttaviin koronakysymyksiin. Toinen soten asiantuntija, toinen ex-kotihoitoyrittäjä, sairaanhoitajia molemmat. Heille on soitettu sekä ”terapiapuheluita” että kysymyksiä, kuten voiko liikkua kodin ulkopuolella?”, Anttonen selvittää.

– Olen yllyttänyt tottelemaan viranomaisia, mutta kehottanut silti myös ulos kävelemään, hän jatkaa.

Millaisia terveisiä puheenjohtajalla on päättäjille?

– Ei jaeta ihmisiä eri luokkiin, vaan autetaan kaikkia tarpeen mukaan. 70–100-vuotiaat ovat yhtä erilaisia kuin 30–60-vuotiaat. Senioreita auttaisi kotitalousvähennyksen laajennus ja palvelusetelit, joilla kotiin voisi tilata kauppatavaroita, kuntoutusta ja vaikkapa digiapua.

Mikä?

Porvoon kansalliset seniorit ry.

Yli 330 jäsenen yhdistys, joka järjestää normaalivuosina tuhansia kohtaamisia jäsenistölleen säännöllisissä joka toinen viikko tapahtuvissa jäsentapaamisissa sekä noin kymmenessä aktiivisessa harrastuskerhossa.

Yhdistys toimii myös muiden paikallisten eläkejärjestöjen kanssa järjestäen kaikille ikäihmisille avoimia tapahtumia.

Koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi katseet on jo käännetty tapahtumien osalta syksyyn.

Porvoon kansalliset seniorit ry on puolueisiin kuulumaton yhdistys.